Orthodontie

29 juni 2017

Tandarts Craghs is  een tandarts voor orthodontie. In onze praktijk worden zowel kinderen als volwassenen behandeld. Het doel van een beugelbehandeling is het rechtzetten van tanden en kiezen en het beïnvloeden van de positie van kaken zodat deze goed op elkaar passen. Dit ziet er niet alleen mooier uit maar je kan ook beter je tanden en kiezen onderhouden. Wanneer je tanden en kiezen goed op elkaar passen, kan je ook beter kauwen.

Tandartspraktijk Craghs brengt een perfect gebit binnen handbereik, met een persoonlijke behandeling en deskundige begeleiding.
Door gebruik te maken van het Damon- en het Insignia Systeem hebben wij de nieuwste materialen en technieken in onze praktijk gebracht. Hierdoor duren de behandelingen minder lang en verlopen ze veel comfortabeler  voor zowel kinderen als voor volwassenen.

Sinds 2014 maken wij ook gebruik van de Lythos Scanner. Om een behandelingsplan op te stellen moesten er in het verleden afdrukken genomen worden. Deze afdrukken werden dan uitgegoten in gips. Wij werken niet meer met gipsmodellen maar voortaan worden de ingescande tandenbogen verwerkt tot digitale modellen. Dit is niet alleen aangenamer voor de patiënt maar ook beter voor het milieu!

lees meer

Diagnose
Orthodontie is veel meer dan het rechtzetten van tanden en kiezen. Het is het creëren van een prachtige lach voor een gezonder en beter reinigbare situatie in uw mond, met aandacht voor het gehele gezicht. De absolute top in orthodontie wordt met Insignia systeem met de Damon selfligation brackets door het team van Tandartspraktijk Craghs voor u mogelijk gemaakt.

U krijgt een afspraak voor het maken van 2 röntgen foto’s een opt en een rsp, het maken van een digitale scan met de Lythos scanner of afdruk van de mond en worden er gezichts- en gebitsfoto´s gemaakt. Deze gegevens worden verwerkt en virtueel wordt bepaald welke eindsituatie het beste past bij het beoogde doel.

lees meer

Behandeling
De behandeling wordt uitgevoerd met het geavanceerde Damon systeem, geheel individueel aangepast aan uw situatie. High tech techniek, geen handgeplaatste of gemiddelde apparatuur maar via precisie mallen zodat elke tand een optimale verplaatsing krijgt. Door gebruik te maken van de 3D technieken worden de brackets en draden individueel aan uw tanden aangepast, resulterend in meer comfort en kortere behandeltijd. Wij maken gebruik van wat wij vinden het allerbeste en meest geavanceerde bracket systeem, het Insignia systeem. Verborgen in het kleine “slotje” dat op uw tand of kies zit bevindt zich de 3 dimensionale sturing voor uw tand. De positie van de bracket op uw tand en de keuze van de draad wordt altijd individueel bepaald door ons. Er is nooit sprake van een standaard positie omdat ook u niet standaard bent. Iedere gezicht is uniek en dus iedere beugel ook.
Geen buitenbeugel, geen klossen, precisie computer-plaatsing in plaats van handgeplaatste apparatuur. Plaatsing gebeurt via precisie mallen waar de brackets in zitten. De brackets worden voor elke tand individueel gemaakt, vergelijk het met een vingerafdruk. Uw tand is uniek net als een vingerafdruk. Dus moet er ook een unieke bracket komen om zo de tanden efficiënt en vanaf dag 1 nauwkeurig naar hun uiteindelijke positie te begeleiden. Sneller, beter en resulterend in die unieke mooie lach die u de rest van uw leven gaat vergezellen. Misschien wel uw mooiste sieraad!
Als het gehele systeem in uw mond is geplaatst door de getrainde orthoassistent begint in uw mond het ombouw-proces van bot dat er voor zorgt dat uw tanden en kiezen naar de gewenste positie worden geleid. We maken tijdens dit proces gebruik van uw eigen spieren ( tong, wang, lip), de speciale draden met “geheugenfunctie” en de hulpmiddelen zoals elastieken of buisjes, veertjes en andere hulpmiddelen. Deze nieuwe techniek maakt het zelden noodzakelijk dat er tanden of kiezen moeten worden verwijderd. Ook hoeven we geen buitenbeugels of vervelende blokken in de mond te plaatsen. Vraag naar het ID instructie boek, zodat u weet wat u te wachten staat.
Om uw behandelingsvoortgang te bewaken worden op vaste tijden foto’s van uw tanden en kiezen gemaakt. Deze foto’s worden gebruikt om te beoordelen of de gewenste veranderingen plaatsvinden. De orthodontische apparatuur werkt op elk moment van de dag, hetzij in het corrigeren van de scheefstand, hetzij door het dragen van de elastieken. Dit leggen we vast door middel van de foto’s. Zorg voor een optimale mondhygiëne tijdens het dragen van de beugel om te voorkomen dat er ontkalkingen (dit zijn lelijke blijvende witte plekken) of zelfs gaatjes ontstaan. Ook het tandvlees verdient de nodige aandacht. Als het tandvlees dik wordt, rood verkleurd is en snel bloed, dan is het ontstoken. Het is dan noodzaak om dit goed mee te poetsen. De assistentes letten hierop bij de controles en zullen dit bijsturen of een preventie afspraak meegeven.

Lees meer

Retentie
Tijdens de afbehandelfase kan ervoor gekozen worden om de positie van tanden en kiezen op verschillende manieren vast te houden. Dit is afhankelijk van de gevolgde behandeling, van de keuze van apparatuur maar ook van de beginsituatie en de snelheid van behandeling
We maken onderscheid in een uitneembare nachtbeugel die ervoor zorgt dat de tanden en kiezen op de juiste plek blijven staan, een draadje of een combinatie daarvan. Het is van groot belang dat u voorzichtig bent met deze apparatuur. Mocht de retentie apparatuur gedeeltelijk of volledig los komen dan:
nooit los trekken of weggooien
we kunnen de retainer meestal nog terugplaatsen mits ze niet verbogen zijn
trek nooit aan de draad want dan verbuigt deze en moet er een nieuwe gemaakt worden
als de retainer verbogen is en als deze niet meer kan worden teruggeplaatst dan zijn de kosten voor het vervaardigen van een nieuwe voor eigen rekening
Nadat de retainer geplaatst is, zal er een vervolgafspraak gepland worden na ongeveer 8 weken voor het maken van eindafdrukken en einddia’s. Tevens worden tijden deze afspraak afdrukken gemaakt voor clear-overlay’s (losse plastic hoesjes) of een damon retainer om de positie van de tanden te controleren cq. vast te houden. Ook krijgt u een afspraak mee voor de Mondhygiëniste die u instructie zal geven hoe de cc retainer te reinigen.