Sealen

17 september 2015

Sealen is het verzegelen of afdichten van putjes en groeven in de kiezen om gaatjes te voorkomen. Tussen hun zesde en twaalfde jaar wisselen de meeste kinderen hun tanden. Het glazuur van de pas doorgebroken kies is nog erg poreus en kwetsbaar. De groeven en putjes in de pas doorgebroken kiezen zijn het meest gevoelig voor gaatjes. Vooral als ze erg smal en diep zijn, zijn ze moeilijk schoon te poetsen met een tandenborstel. In deze groeven kunnen de bacteriën zich dan nestelen. Sealen is een goede optie om te voorkomen dat de bacteriën in de groeven en putjes gaatjes kunnen veroorzaken in de kiezen.

Bij de tandarts kunnen groeven en putjes in de kauwvlakken van de kiezen worden afgedekt met een dun laagje kunsthars of fluoride houdend cement. Het afdeklaagje wordt een sealant genoemd. Sealen is Engels voor afdekken of verzegelen.

Voordat de kiezen van uw kind worden geseald worden de kiezen  goed gereinigd en worden deze droog gelegd met watten om contact met speeksel te voorkomen. Vervolgens wordt het oppervlak van de kiezen met een zure vloeistof of gel opgeruwd zodat de lak beter hecht. Als de kies is drooggemaakt wordt de sealant aangebracht tot op de bodem van de groefjes. Deze wordt hard gemaakt met een lamp die blauw licht geeft. Na uitharding zijn de groeven minder diep geworden en dus beter schoon te maken en is het risico op gaatjes verminderd. De behandeling is volledig pijnloos.

Na het sealen kan uw kind gewoon eten en drinken. De behandelde kiezen kunnen net als de de rest van het gebit met fluoridetandpasta gepoetst worden. De kunststof die diep in de groeven zit gaat enkele jaren mee. Bij de periodieke controle controleert de tandarts of mondhygiënist of er nog voldoende aanwezig is.

sealen